Till toppen

Alcro-Beckers

Efter en omfattande urvalsprocess, villkorsförhandlingar och tecknande av hyreskontrakt inleddes genomförandet av lokalförändringsprojektet. Alcro-Beckers AB ingår i den finska färgkoncernen Tikkurila OY, som i sin tur ingår i kemikoncernen Kemira Oyj.

Det första mötet om det aktuella projektet ägde rum i april 2006. Alcro-Beckers hade sålt sin industritomt i Gröndal till Skanska som kommer bygga bostäder på tomten och nu behövdes nya lokaler. Produktionen av målarfärg skulle flyttas till Nykvarn och huvudkontoret med marknads- och administrationsfunktioner tillsammans med Tikkurila Coatings och Beckers Nya Hem förläggas i Stockholm.

Affärslogik fick som första deluppdrag, inleda med att utföra en behovsanalys samt söka nya lokaler. Efter en omfattande urvalsprocess, villkorsförhandlingar och tecknande av hyreskontrakt inleddes genomförandet av lokalförändringsprojektet. Nu har flytten gått till nya huvudkontoret.

Efter noggranna förberedelser och en ca två år lång process kan flyttprojektgruppen pusta ut. Välorganiserat Projektorganisationen har förutom Affärslogik bestått av en grupp för den övergripande styrningen av arbetet samt särskilda grupper för information, nya rutiner, IT och inredning.

"Sällan har jag varit med om ett så stort personalengagemang och ett så, redan från ett tidigt skede, väl genomtänkt upplägg", säger Ted Jarrolf från Affärslogik. Byggsamordning Det nya kontoret och laboratoriet ligger i en i huvudsak tillbyggd fastighet i Hammarby Sjöstad.

För att åstadkomma lokaler som verkligen passar och stödjer Alcro-Beckers verksamhet väl, har Affärslogik och inredningsgruppen lagt ned mycket arbete på utformning och materialval. Visst är lokalerna i Hammarby sjöstad "compact living" jämfört med dem på Lövholmen.

Resultatet är dock att det trots allt finns gott om kontorsyta per anställd. Öppenhet för alla I genomförandeprocessen har ett omfattande arbete lagts ned på planlösningen. Debatten har varit het om riktigheten med de öppna ytorna. Från att vid projektstarten varit övervikt för "eget rum till alla" blev det till slut "öppenhet för alla".

För den som behöver avskildhet finns 22 "tysta rum" som kompletterar de 24 konferens- och mötesrummen. Husregler Vid inflytt låg en "Husbok" på varje skrivbord.

- Öppna kontorslösningar kräver gemensamma förhållningssätt. Hur gör vi med blommorna, får man ta med barn eller husdjur till kontoret? Allt sådant måste man ta gemensam ställning till. Alla anställda har fått en helt ny arbetsplats bestående av skrivbord, stol och förvaringsmöbel. Bara utvalda delar av det gamla möblemanget har tagits med, främst inredning till konferensrummen.

Engagemang
Vad har då varit den största utmaningen? Att koka ned organisationens alla önskemål till ett genomförbart projekt. Det har varit otroligt många engagerade människor inblandade och många goda idéer. Inte alla har kunnat genomföras.

"Vi har haft stor hjälp av Affärslogik. De är proffs på sådant här utvecklingsarbete. Utan dem hade det nog inte funkat", säger Maria Falck på Alcro-Beckers, som lagt ned en stor del av sin arbetstid under förra året för att få allt på plats.

Vill du veta mer om detta projekt, andra projekt eller hur vi kan hjälpa er?
Maila oss på info@affarslogik.se eller ring 08-555 770 00