Hyresförhandling på rätt sätt

Hyresförhandling på rätt sätt
mars 22, 2021 lmg

Vill du spara pengar på att förhandla din hyra, få rätt förutsättningar och ett korrekt hyresavtal? För att spara tid och pengar är det bäst att ta hjälp av någon som har koll. Att hyresförhandla på egen hand är svårt, och det är viktigt att man gör rätt från allra första början.

Företag brukar omförhandla sina avtal i snitt vart 5:e till 6:e år, alltså väldigt sällan.

– Vi hyresförhandlar kontinuerligt och läser hyresavtal varje vecka, säger Mirjam Adler, konsult på Affärslogik.

När det är dags vet man oftast inte vilka parametrar som ska vara med. Något som inte är helt konstigt, eftersom alla hyresavtal skiljer sig åt. Ofta är det den som kan bäst som får ut mest av hyresförhandlingen – vilket i många fall är fastighetsägaren.

Få vet hur marknaden ser ut, eller vilket sorts avtal de ska ha. Flexibla hyresavtal är något som blivit mer och mer viktigt, i frågor om till exempel avtalslängd, yta och disposition. Att inte veta vad som gäller kan bli en dyr affär.

– Med vår kunskap och erfarenhet sedan 30 år vet vi hur marknaden ser ut och vad ett avtal bör och ska innehålla.

För ett lyckat avtal krävs kontinuitet och erfarenhet, och att avtalet är skräddarsytt till lokalen och verksamheten i fråga. Som oerfaren kan det därför vara skönt att ha en trygg partner genom processen – hela vägen från faktainsamling till själva genomförandet.