SÅ VÄLJER DU RÄTT BELYSNING TILL KONTORET

SÅ VÄLJER DU RÄTT BELYSNING TILL KONTORET
december 7, 2022 NOEGO
En lounge med soffa, fåtöljer och mjuk belysning.

Watt, Lumen, Kelvin – vad betyder de olika belysningstermerna? Och vad är viktigast att tänka på vid ljussättning av kontorslokaler? Här reder vi ut begreppen och ger våra viktigaste råd kring belysning utifrån verksamhetens behov och skiftande miljöer.

I dag har de flesta bytt ut den gamla hederliga glödlampan mot LED-lampor. Fördelarna är flera: betydligt lägre energiförbrukning (en glödhet fördel i dessa tider), längre livslängd – en LED-panel för kontor lyser i 50 000 timmar eller mer, inga skadliga ämnen som bly och kvicksilver.

I och med övergången till LED uppstod nya termer och begrepp att ha koll på för att skapa den optimala belysningen. Det handlar om att ge rätt förutsättningar för effektivt arbete vid exempelvis flexibla arbetsplatser, sociala utrymmen och i harmoni med inredningen i stort.

Att välja rätt LED-lampor kan kännas som en liten djungel, men det är egentligen inte särskilt svårt. I stora drag handlar det om:

Kelvin = lampans färgtemperatur. Lumen = lampans ljusstyrka. Watt = lampans energiförbrukning.

Varmvitt, krispigt eller kyligt blått

En varmvit färg på 2700 – 3000 Kelvin passar i offentliga miljöer om man är ute efter en mjukare känsla och rogivande atmosfär. 4000 K ger en neutral vit färg som ofta används i offentliga miljöer och kontor. Här får du en krispigare känsla utan att ljuset slår över i kyligt blått. Ökar du till 5000 – 6000 K skapar du en kall känsla som i vissa fall kan uppfattas som lite steril, men som passar utmärkt i exempelvis sjukhusmiljö eller där starkt ljus behövs för precisionsarbete.

Miljöbelysning – inte bara trivselljus

Att jobba med kompletterande miljöljus är viktigt för att förstärka ett rums känsla och karaktär. En varierad ljusbild skapar ökad trivsel, stimulerar vår kreativitet och ger bättre orientering. I dag är det vanligt med flexibla kontorslösningar, vilket kräver en ljussättning som kan varieras utifrån det behov som gäller för stunden.

När ni nu börjar fundera över ljussättning av ert kontor, kom ihåg: en genomtänkt ljusmiljö ska vara behaglig och inbjudande, främja arbetsglädje, vara flexibel och ha en varm, kall eller neutral färgton som passar verksamhetens natur.