Varma toner med naturen som inspiration – trendrapport för 2023

Varma toner med naturen som inspiration – trendrapport för 2023
oktober 12, 2022 NOEGO

Att välja kulör till kontoret handlar inte om personliga preferenser – åtminstone inte bara. Färgpaletten i en kontorsmiljö ställer högre krav än så. Den ska sporra till ökad produktivitet, ge ett representativt helhetsintryck som stärker sammanhållningen, förmedla en välkomnande känsla och harmoniera med såväl planlösning som ljusförhållanden. Med så många parametrar att ta hänsyn till är det lätt att gå vilse, även med färgkartan i hand.

Årets kulör: Wild Wonder

Ett av Sveriges största färgföretag Nordsjö pekar ut riktningen med sin årliga trendrapport ColourFutures 2023. I rapporten presenteras Årets Kulör 2023, Wild Wonder. En nyans som har koppling till naturen och skapar en känsla av energi och positivitet. Fyra kulörpaletter har tagits fram sprungna ur tidens anda där vi, enligt Nordsjös färganalytiker, söker efter stöd, sammanhang, inspiration och balans.

1. Lush Colours är inspirerad av växtfyllda trädgårdar, skogar och skogsmarker. Grönt, brunt och lila ger tillsammans med Wild Wonder en naturligt rofylld och hoppfull palett.
2. Buzz Colours hämtar inspiration i den livliga biologiska mångfalden i ett fält fullt av gräs och ängsblommor. Den optimistiska paletten i gult, rosa och ockra tillför glädje och harmoni och hyllar styrkan i att arbeta tillsammans.
3. Raw Colours symboliserar naturens råmaterial – kraftfulla och berikande utan att ta överhand. Kulörer från torkat gräs, svamp och trä ger en varm och fyllig, naturlig look.
4. Flow Colours hjälper oss att skapa en känsla av kontinuitet och balans med inspiration av tidvatten, vågor och jordens naturliga rytm. Kulörer från havet och stranden ger oss lugn och närhet till naturen.

Så väljer du rätt färg till ditt kontor

En ingång till hur man bör tänka kring färgval i offentliga miljöer är att lyssna på färgexperterna. Hur vi upplever färg förändras över tid och en framgångsfaktor är ofta att blicka framåt. Samtidigt är det viktigt att inte relatera till färg som när man betraktar en vacker tavla.

– Det gäller att ta ett kliv bakåt och jobba med helheten, att vara noggrann i valet av färgsättning för att passa lokalens, rummets eller verksamhetens ändamål. Det handlar inte bara om väggar utan även färg på exempelvis möbler och textilier som mattor och gardiner, säger Maria Fogelström, konsult och projektledare på Affärslogik.

Upplevelsen av ett rum styrs i hög grad av de färger som omger oss. Är syftet att förmedla lugn och ro, kreativitet, ökad motivation eller en känsla av gemenskap som stärker teamandan? Ha det som utgångsläge när du står inför färgval till ditt framtida kontor.